Huiselijk geweld bespreekbaar maken

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld is iets wat in veel meer gezinnen en families voorkomt dan we in eerste instantie denken. Vaak hangt er bij de gedupeerden een gevoel van schaamte en angst om het aan anderen te vertellen. Hierdoor raken ze snel in een isolement en gaan ze steeds slechter in hun vel zitten. Van veel mensen die er voor uit zijn durven komen, hoor je dat het erin geslopen is en steeds iets erger wordt. Om huiselijk geweld tegen te gaan is het belangrijk dat we leren de signalen te herkennen en mensen het gevoel te geven dat het echt oké is om erover te praten en ze zich nergens voor hoeven te schamen.

Meer leren over huiselijk geweld

Huiselijk geweld is niet alleen fysiek geweld, maar kan ook bijvoorbeeld mentaal geweld zijn. Je hoeft dus echt lang niet aan de buitenkant kunnen zien dat het plaatsvindt in een gezin. De slachtoffers van huiselijk geweld kunnen zich steeds eenzamer gaan voelen en zich minder mengen in groepen. Waar huiselijk geweld natuurlijk absoluut niet redelijk is, is het toch moeilijk om het te verminderen. Wat echter wel gedaan kan worden is het bespreekbaar maken. Denk eens aan de mensen om je heen, je zou ook voor hen willen dat er altijd een luisterend oor voor ze is als er wat aan de hand is in hun thuissituatie?

Hoe ga je ermee om

Een van de moeilijkste dilemma’s als het gaat om huiselijk geweld is hoe ga je ermee om. De slachtoffers zitten vaak voor hun gevoel gevangen in een net en kunnen daar moeilijk uitkomen. Fysiek geweld kan angst veroorzaken en ervoor zorgen dat mensen niet weg durven te stappen uit de situatie. Mentaal geweld daarentegen kan er juist voor zorgen dat de slachtoffers het gevoel kunnen krijgen dat ze geen controle meer hebben over hun eigen gedachten en niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te maken. Als huiselijk geweld bespreekbaar wordt, kan dit uiteindelijk zorgen voor een gelukkiger leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *